Massagepraktijk
Veilig incidenten melden
Vanaf 1 juli 2016 is het verplicht om een Veilig Incident Melden (VIM) procedure te hebben in de praktijk. De verplichting is onderdeel van de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz).
VIM houdt in dat iedere zorgaanbieder, zowel kleine praktijkhouder zonder personeel als grote instellingen, per 1 juli op grond van de Wkkgz een procedure moet hebben voor het intern melden en registreren, onderzoek en analyseren van incidenten. De procedure moet veilig zijn
Doel van Veilig Incidenten Melden
Stil massagepraktijk heeft de voortdurende behoefte om de cliëntveiligheid te kunnen verbeteren. Daarbij is het voor Stil massagepraktijk belangrijk om de zwakke schakels in het eigen systeem te kennen. Deze zwakke schakels kunnen liggen in de structuren, processen, procedures of personen.
Om deze zwakke schakels op te kunnen sporen, legt Stil massagepraktijk incidenten of bijna-incidenten vast in een VIM-systeem. Het doel van het VIM-systeem is om de meldingen later te kunnen analyseren, te bespreken en ervan te leren. Het VIM-systeem voldoet aan de geldende regelgeving.
Definities
Incident: een onbedoelde gebeurtenis tijdens het zorgproces die tot schade aan de cliënt heeft geleid, had kunnen leiden of (nog) kan leiden.
Bijna-incident: elke onbedoelde gebeurtenis met kans op letsel aan de patiënt die werd opgemerkt en gecorrigeerd door de zorgverlener voordat deze de patiënt kon bereiken.
Calamiteit: iedere niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis die betrekking heeft op de kwaliteit van zorg en heeft geleid tot een ernstig schadelijk gevolg voor, of de dood van een patiënt. Hiervoor geldt een wettelijke meldingsplicht aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Melder: degene die een schriftelijke of digitale melding doet.
Medewerker: allen die in Stil massagepraktijk werkzaam zijn.
Coördinator: Cheyenne Velleman die de activiteiten in het kader van melden van incidenten coördineert.
Analysegroep: groep van medewerkers – bestaande uit collega’s van het intercollegiaal overleg – die meldingen van (bijna-)incidenten analyseert en verbeteracties opstelt.
In het geval van Stil massagepraktijk zijn melder, medewerker en coördinator één en dezelfde persoon en zal de analysegroep gevormd kunnen worden door de collega’s van het intercollegiaal overleg.
Procedure
In de onderstaande procedure voor het veilig melden van een incident, wordt beschreven hoe binnen Stil massagepraktijk:
1 Melden en in kaart brengen van incidenten
2 Het onderzoeken van incidenten
3 Besluitvorming te nemen maatregelen
4 Inlichten betrokkenen over uitkomst en conclusies